Flinthouse

This building provides a new kitchen and entrance to a self-contained wing of a Grade II* listed 18th century manor house. Conceived as a ‘primitive hut’, it presents itself as the archetype of a house, to reinforce the role of the wing as a separate dwelling. A cedar frame is held within the crook of a new steel gabion garden wall filled with flint gathered from the surrounding downs. It achieves an uninterrupted roof volume by using an innovative system of nylon rods, concealed within a structural cedar ‘sandwich’ frame. The horizontal cedar slats on the north and east elevations modulate the incoming light, whilst the west elevation is glazed up to the ridge, allowing the building to become a vessel for gathering evening sunlight. The project was commended in The Georgian Group's annual awards.