Mission Hall

Mission Hall is a new, sustainable contemporary house in Sussex. It was built on a very tight village site for a couple who love to cook and entertain, and one of whom works from home. Sitting under the canopy of a mature oak tree, the complex form of this house and its rich palette of materials, including white brick and re-used tiles, reflect its rural setting. The cave-like atmosphere of the ground floor bedrooms heightens the contrast with the light, airy living spaces above, which enjoy spectacular views across open country from under the house’s undulating roof-scape. The design extends into the garden, where a strip of planted beds defines the underground routes of pipes for rainwater collection and the ground source heat pump. The house was shortlisted for the RIBA Manser Medal for the best one-off house in the UK, and for World Architecture News' world House of the Year award.