menu-toggle

Folly

Gloucestershire, UK. 2006

ARA were asked to design a folly to give sheltered views across the hills towards Wales. This project is intended to be both a place of festivity and also to allow quiet individual contemplation. Aligned to the cardinal points, the folly presents an impassive, rough-stone, tower-like profile to the distant house, while opening out on the south side to a generous terrace facing the setting sun. The plan comprises two offset Serlian ellipses. The outer ellipse forms the rough exterior wall, the inner is a smooth lining. The gap between the two constructions defines a raised daybed, illuminated through a roof-light which acts as a sundial. People will be encouraged to record the sun’s path across the curved wall by marking it  – over time this graffiti will present a memory of the building’s occupation, and record its relationship with the sun.

X
Text

Folly