menu-toggle

East London Social Housing

London, UK. 2013

We approached the problem posed by this site – a courtyard surrounded by apartment buildings – by looking to the precedent of churches in traditional city squares. A highly sculptural form works well against the backdrop of the existing buildings. This sculptural approach takes the form of three linked ‘pagodas’, which each step back in section to avoid blocking light to the surrounding buildings. This enabled us to incorporate a range of different dwelling types, from 2 storey family houses with gardens to penthouse flats. The 3 pagodas cluster around a shared stair and lift tower incorporating wind turbines. This tower is reached by entering a gate into a courtyard. The buildings are constructed using cross-laminated timber, and clad in a mixture of brick and zinc. 

X
Text

East London Social Housing